Kinderpardon kan vandaag nog geregeld worden

Ruim 117.500 handtekeningen op petities voor een humaan kinderpardon. 

Woensdagochtend om 9.30 uur bood burgerbeweging DeGoedeZaak ruim 117.500 handtekeningen aan van burgers die willen voorkomen dat 400 kinderen eenzelfde lot wacht als Lili en Howick: eindeloze en schadelijke onzekerheid. Met de petitie ‘ZeZijnAlThuis’ pleiten zij voor een verblijfsrecht voor deze 400 kinderen, die al meer dan 5 jaar in Nederland zijn en hier geworteld zijn.

Directeur Jurjen van den Bergh: “Vandaag kan de politiek regelen wat iedereen wil. Een eind aan de drama’s en het gesol met kinderen. Nederland was verenigd in de wens om hier vanaf te komen, een kinderpardon is een goede oplossing.”

117.500 handtekeningen, 170 lokale acties, 50 gemeenten voor kinderpardon

In november startte DeGoedeZaak de campagne #ZeZijnAlThuis, samen met een groep betrokken BN-ers en kinderrechtenorganisatie Defence for Children, omdat er geen afspraak over een humaan kinderpardon gemaakt was door het kabinet. De campagne kreeg veel bijval. Tot dit moment tekenden al meer dan 90.000 Nederlanders voor een humaner kinderpardon en pleiten meer dan 27.500 Nederlanders bij hun burgemeester om het kabinet op andere gedachten te brengen. In 170 gemeenten startten vrijwilligers lokale acties, en 50 gemeenten nam de gemeenteraad een motie aan om bij het kabinet aan te kloppen voor zo’n regeling. D66, CDA en ChristenUnie-fracties steunden deze moties in de meeste gemeenten.

Directeur Jurjen van den Bergh: Er moet een oplossing komen voor deze kinderen. Staatssecretaris Harbers en Premier Rutte komen niet verder dan ‘we doen niks.’ Maar het merendeel van de Nederlanders en hun coalitiepartners ChristenUnie en D66 snappen dat we niet nog 400 keer een Lili en Howickdrama kunnen hebben. Het is 1 kind per gemeente, dat kan Nederland makkelijk aan.”

De petitie is te raadplegen op zezijnalthuis.nl, de lokale acties en een overzicht van de gemeenten op https://actie.degoedezaak.org/efforts/kinderpardongemeenten.

Foto door SP ( CC BY-NC-ND 2.0 )