De Plastic Revolution

De oceanen zitten er vol mee, dieren hebben er last van en ook ons drinkwater zit er vol mee: plastic. Wij roepen bedrijven en de overheid op om het plastic probleem bij de kern aan te pakken en plastic productie en -gebruik drastisch terug te dringen. De Plastic Revolution is een burger campagne waarbij iedereen een specifiek bedrijf of organisatie kan oproepen om te stoppen met plastic. Doe je mee?

Actie Ondernemen

Zolang bedrijven geen verantwoordelijkheid nemen voor het afval dat zij produceren, wordt de plastic soep alleen maar groter. Met zijn allen gaan we de strijd aan met plastic. Je kunt op meerdere manieren helpen: je kunt campagnes steunen door petities te tekenen, je kunt een Back-to-Sender event bijwonen of organiseren of zelf een campagne starten. Geen zorgen, we helpen je graag bij het opzetten van je eigen campagnes en/of events; hieronder vind je nog informatie en tips over het opzetten van een campagne, maar je kan ook mailen naar [email protected]

Samen met Recycling Netwerk faciliteren we Back-To-Sender activiteiten. Hierbij ruim je zwerfplastic op en stuur je het (al dan niet digitaal) op naar de producent.  

Meerdere mensen hebben al hun eigen Plastic Revolution gestart. Hier kun je ze zien en ondersteunen. 

Met je eigen campagne maak je de beweging tegen plastic nog groter. Je staat er zeker niet alleen voor. Hieronder vind je meer informatie en tips. Ook kun je ons mailen via [email protected]

Met een belasting op nieuw plastic, wordt nieuw plastic kneiter duur en wordt op die manier het recyclen van plastic en het gebruik van gerecycled plastic aantrekkelijker! Daarom roepen we Staatssecretaris Stientje van Veldhoven op een belasting op nieuw plastic in te voeren. 

DeGoedeZaak is onafhankelijk en wordt door donateurs gefinancierd. Doneer zodat wij meer mensen kunnen bereiken, zodat de Plastic Revolution meer impact heeft op bedrijven en de overheid. 

Informatie en tips

Waarom is plastic een probleem?

 

 • Plastic soep: Veel plastic komt niet in de prullenbak, maar in het water terecht. Op die manier stroomt plastic van de rivieren, naar de zee de oceaan in. Iedere vier seconde komt er een ton aan plastic afval de oceaan in. Hier hebben dieren last van. Niet alleen doordat ze erin verstrikt raken, maar ook omdat kleine plastic deeltjes in het water terecht komen en dieren die vervolgens opeten. Die kleine plastic deeltjes ontstaan doordat plastic uiteenvalt door zonlicht, zout en golfslag bijvoorbeeld.  Uiteindelijk krijgen wij op die manier ook plastic op ons bord. 
 • Microplastics: Het duurt honderden jaren voordat een dun plastic tasje is vergaan. Tot die tijd richt het veel schade aan voor dieren en milieu. Plastic lost niet op, maar het breekt zich af tot er kleine stukjes overblijven, microplastics. Dit komt onder andere in dieren terecht en waarschijnlijk ook in mensen. Wist je dat microplastics ook vrij komen als je bijvoorbeeld de afwas doet met een schuursponsje? Maar ook als je de was doet, of bij sommige scrubs die je gebruikt.
 • Productie van plastic: 8% van de wereldwijde olieproductie wordt gebruikt voor het maken van plastic. Het maken van plastic en het recyclen van plastic vergt transport en energie en dat brengt ook afval en uitstoot met zich mee. Mogelijk schadelijke chemicaliën – zoals stabilisatoren, weekmakers en kleurstoffen – worden bij de productie van plastic toegevoegd. Deze kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. 
 
Meer informatie over het plastic en het plastic probleem vind je hier
 

 

Maar als je plastic recyclet is het toch niet zo erg?

Het recyclen van plastic helpt, maar het staat niet op zichzelf. Helaas verliest plastic vaak wel functionaliteiten als het wordt gerecycled. Zo kan je niet van alle oude plastic flesjes  nieuwe plastic flesjes maken. Gerecycled plastic wordt vaak  gebruikt in een ander product en vaak moet er alsnog nieuw plastic in hetzelfde product gebruikt worden. Daarnaast is nieuw plastic velen malen goedkoper en kiezen producenter vaker voor nieuw plastic dan gerecycled plastic.  Op dit moment wordt er alleen nog maar 9% plastic gerecycled en gerecycled plastic gebruikt in nieuwe producten.

Nu is het recyclen van plastic een end of pipe oplossing, wat wil zeggen dat gebruikt wordt aan het einde van de keten om de impact van plastic iets kleiner te maken. We willen naar een gesloten circulaire keten waarbij het niet nodig is dat er nieuw plastic aan een product wordt toegevoegd en er ook geen plastic verloren gaat en het milieu vervuilt. Helaas is het recyclen van plastic een energie rovende klus en komt er een hoop Co2 uitstoot bij vrij. De echte oplossing zit hem daarom in een absolute reductie in plastic productie. 

Daarnaast is gerecycled plastic ook geen antwoord op zwerfafval. Een plastic fles dat voor 90% gemaakt is van gerecycled plastic in de natuur belandt.

En hoe zit dat met statiegeld?

Statiegeld is een goede manier om ervoor te zorgen dat plastic gescheiden weer ingezameld wordt. Door de hoge inzamelpercentages voorkomt een statiegeldsysteem dat plastic in het zwerfafval beland. De afname van zwerfafval draagt bij aan een vermindering van de opruimkosten. Statiegeld leidt ook tot een betere recycling. Statiegeld is het enige systeem waarmee gebruikte plastic flessen, bijvoorbeeld, gerecycled kunnen worden tot nieuwe flessen, zonder dat er nieuw plastic bijgemengd moet worden. Meer informatie over statiegeld vind je hier

In 2021 komt er statiegeld op kleine flessen, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 % te verminderen én 90% van de kleine plastic flesjes weet te recyclen. 

Maar, statiegeld wordt alleen potentieel uitgebreid naar kleine plastic drankflesjes. Dat doet nog niks aan andere plastic verpakkingen en producten die vervuiling veroorzaken, microplastics in cosmetica en synthetische microvezels in kleding.

Wat is het doel van deze campagne?

Het doel van deze campagne is om het plastic in Nederland drastisch te verminderen. Er is zoveel onnodig plastic en veel mensen proberen dit soort plastic minder te gebruiken. Veel bedrijven en de overheid lijken hier alleen nog niet op in te springen en hun verantwoordelijkheid te nemen. Met deze campagne willen we duidelijk maken aan bedrijven en overheid dat plastic niet meer van deze tijd is en dat ze daar iets aan moeten doen.

Wat kan je doen?

Je kan van alles doen om het plastic probleem aan te pakken: van het opruimen van zwerfafval met je voetbalvereniging tot een boycot van een bepaald product van een groot bedrijf. Alles kan, zolang het helpt om Nederland plastic arm te laten worden en jij er enthousiast van wordt, is het goed!

Hoe?

 • Kies een helder doel: 
  Een goed begin is het halve werk en je actie begint bij het kiezen van een helder doel. Een doel kan zijn bedrijven te attenderen op het zwerfafval dat ze veroorzaken, of dat een winkel geen plastic tasjes meer verkoopt, om twee voorbeelden te noemen. Maak je doel concreet door zo specifiek mogelijk te zijn in wat je wilt bereiken. Dus niet: minder plastic in mijn dorp. Maar wel: De basisscholen in mijn dorp gebruiken geen single-use plastic meer. Belangrijk is dus dat je weet wat je wilt bereiken bij welke organisatie(s).
 • Kies een titel:
  Met een korte duidelijke titel, maak je snel duidelijk waar je actie overgaat en trek je de aandacht.
 • Kies je tactiek:
  Hier kun je creatief zijn! Je kunt opruimacties organiseren om vervolgens het afval terug te sturen naar de producent in het kader van Back-to-Sender, je kunt een petitie starten om winkels statiegeld op kleine plastic flessen en blikjes te laten introduceren, je kunt overmatig plastic gebruik aankaarten middels een social media campagne of iets heel anders.

Promoot je actie

Als er meer mensen bij je campagne aansluiten, kun je meer bereiken! Breng daarom je campagne onder de aandacht bij vrienden, familie en collega’s door je campagne tactisch te promoten. Hoe je dat kunt doen?

 1. Maak een korte omschrijving van je campagne
 2. Beschrijf waarom het belangrijk is dat mensen zich bij je aansluiten
 3. Zorg dat duidelijk is wat mensen kunnen doen om jou te helpen
 4. Deel dit bericht via social media, whatsapp, mail. Via deze link kun je dat makkelijk doen.

Je actie op de website

Zodra je campagne loopt, willen we je campagne goed kunnen uitlichten. Heb je foto’s, verhalen, blogs of successen die je op de site wilt hebben? Stuur ze dan naar [email protected]

Organiseren van evenementen

Wil je evenementen organiseren voor je campagne, bijvoorbeeld een opruimactie, of een brainstorm voor het opzetten van je campagne? Dan is het goed om te weten waar je rekening mee kunt houden.

 1. Kalender: Via de kalender houden we alle evenementen voor de Plastic Revolution bij. Zo kan iedereen zien wat wanneer plaatsvindt.
 2. Benodigdheden: Bedenk goed wat je nodig hebt voor je evenement. Hou je een opruimactie? Dan heb je daar verschillende spullen voor nodig. Vraag vooral op het forum hoe anderen dat hebben aangepakt.
 3. Communicatie: Deel je evenement via social media, whatsapp en mail. Vraag ook of mensen zich willen aanmelden voor je evenement op de website en willen aangeven dat ze informatie over je campagne willen ontvangen. Zo kun je geïnteresseerden up to date houden over je actie.

Kom je er niet helemaal uit? Nuri en Lisa willen je helpen! Stuur een mailtje met je vraag naar [email protected].

Wat kan ik nog meer doen?

Je kunt Plastic Revolution campagnes delen onder je vrienden, familie en collega’s en ze aansporen hierbij aan te sluiten. Daarnaast zijn er verschillende campagnes waarbij je vanachter je computer bij kunt helpen.

Wil je helpen als vrijwilliger bij de Plastic Revolution, door bijvoorbeeld mee te helpen met het onderhouden van de website of mee te coördineren tussen alle Plastic Revolution campagnes? Neem dan contact op via [email protected]

Ik wil geen eigen actie starten, maar ik wil wel op een andere manier iets doen. Wat kan ik doen?

Je kunt verschillende acties vanachter je computer ondersteunen. Deze vind je op de actiepagina

Daarnaast kan je middels Litterati app zwerfafval opruimen, inscannen en de producent op zijn verantwoordelijkheid wijzen.

Actie ondernemen