Terug naar nieuws

De situatie in Israël en Palestina

12 oktober 2023
Geschreven door: Team van DeGoedeZaak

Wij kijken, zoals velen van jullie, met afschuw naar wat er de afgelopen dagen is gebeurd rondom Israël en Palestina. We rouwen om de mensen die zijn gestorven en zullen sterven. We zien zien dat er veel onjuiste informatie wordt gedeeld en zien ook het gesprek verharden, in de samenlving en de politiek. Op teveel plekken wordt de afschuw over de slachtoffers vermengd met xenofobie en islamofobie, en worden slachtoffers gedehumaniseerd.

Ondertussen zoeken we naar de rol van DeGoedeZaak in deze situatie. Onderaan dit bericht delen we een serie aan nationale en internationale bronnen die een beeld geven van de situatie in de regio en zinvolle bijdragen aan het debat. We willen net als velen dat het geweld stopt en verdere escalatie wordt voorkomen. Daarbij is niet te missen dat er sprake is van een bezetting van de Palestijnse gebieden, dat mensenrechtenschendingen in dit gebied aan de orde van de dag zijn en dat iedereen de plicht heeft zich aan het internationaal recht te houden.

De komende tijd zullen we ons inzetten om de stemmen die gehoord moeten worden voor een humaan en rechtvaardig optreden extra luid te laten horen.

Zo waren wij dinsdag 17 oktober -samen met een goede vertegenwoordiging van maatschappelijk organisaties- aanwezig bij de aanbieding van de petitie van PAX, die de regering oproept de geweldsspiraal te doorbreken, geen carte blanche te geven voor geweld en oorlogsmidaden, en vrijheid en gerechtigheid na te streven. Je kunt hier, meer lezen over de inhoud van deze petitie. Ook delen we hierbij, onderaan dit bericht, de oproep tot het ondertekenen van twee andere, waardevolle petities wat betreft de noodsituatie in Gaza en het werken naar een duurzame, politieke oplossing.

 

Petities: 

Burgerinitiatief: Neem stelling tegen de schending van de mensenrechten in Gaza

Petitie Amnesty: Roep op tot staakt-het-vuren in Gaza

Petitie Oxfam Novib: Bescherm de burgers van Gaza, teken voor vrede en een einde aan het geweld

Petitie The Rights Forum: Den Haag, maak nú werk van vrede in Israël/Palestina

Nieuwsbronnen: 

Nieuwsbericht Amnesty – Vijandelijkheden tussen Israël en Gaza: ongekende escalatie kost veel burgers het leven en het dodental stijgt

Essay OneWorld – Noem het conflict tussen Israël en Palestina wat het is: een bezetting

Podcast Johan Fretz – Terreuraanslagen Hamas in Israël, bombardementen in Gaza – Met schrijver Maurits de Bruijn

Analyse The Guardian – Israel-Palestine the real reason there’s still no peace

Interactieve Geschiedenis Kaart van B’Tselem en Forensic Architecture – Project Conquer and Divide

(E-)Boeken:

Ten Myths About Israel – Ilan Pappe (E-book gratis beschikbaar)

Verso Books – Solidarity with Palestine: Free Resources and Further Reading

 

De petitie aanbieding van PAX op dinsdag 17 oktober. Fotocredit: Nick van Bree – PAX

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024