Terug naar nieuws

Demonstreren is een recht, geen gunst!

14 september 2023
Geschreven door: Team van DeGoedeZaak

Afgelopen zaterdag 9 september demonstreerden maar liefst 25.000 mensen op en naast de A12. Net als de vorige twee edities organiseerden wij met onze bondgenoten Greenpeace, Milieudefensie (Jong), Urgenda, Internationale Socialisten, Fridays for Future, Fossielvrij NL en End Fossil Occupy op 9 en 10 september een demonstratie in solidariteit met de klimaatactivisten op de A12.

En daarmee deed DeGoedeZaak waar we voor staan: het verbreden en ondersteunen van progressief Nederland. En dit alles na een bijzondere week. Op maandag 4 september rekenden SOMO, Milieudefensie en Oil Change International voor dat de overheid jaarlijks €37,5 miljard uitgeeft aan fossiele subsidies, nog veel meer dan gedacht. De volgende dag gaf minister van Klimaat en Energie Rob Jetten aan dat dit getal inderdaad klopt. Dit alles was doorslaggevend voor 70% van de Nederlanders om te zeggen: het is genoeg, de overheid moet stoppen met fossiele subsidies. 

Wij zijn ervan overtuigd dat door het samenbrengen van alle stemmen de fossiele subsidies van tafel gaan, in een komend kabinet nog. En het voelt heel goed om te weten dat we dat samen doen. Maar afgelopen weekend, en de afgelopen dagen, toont tegelijk ook aan dat het demonstratierecht als recht, niet gunst, meer aandacht verdient. De inzet van waterkanonnen en de meldingen over minderjarige demonstranten bij Veilig Thuis door de politie in reactie op dit protest maken duidelijk dat dit recht onder druk staat. En ook daar moeten we samen wat aan doen. Een serieus gesprek over het demonstratierecht is op zijn plaats. We hebben als maatschappij ten slotte enorm veel te danken aan protest, niemand veranderde de wereld met alleen maar netjes vragen. 

Al met al was de afgelopen week een ode aan solidariteit. Als je er was, hadden we je tegen kunnen komen, of is dat ook gebeurd. Want het hele team droeg bij aan deze demo. Joanna en Renske waren op allerlei manieren onmisbaar, Teodora ving sprekers en artiesten op, Mika hield vanuit de supportdemo contact met de politie, Marie-Louise zette zich in als vrijwilliger en Jurjen was er ook, om te helpen en mensen te spreken en te zien hoe de klimaatbeweging en haar bondgenoten samen een krachtige en urgente boodschap afgeven.

We hebben met duizenden mensen laten zien dat de roep om fossiele subsidies af te schaffen niet radicaal is, maar breed gedragen onder de samenleving en broodnodig is om eerlijk uit de klimaatcrisis te komen! 

©Dorotea Pace

 

 

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024