Terug naar nieuws

Exit Baudet, nu is het aan ons.

24 november 2020
Geschreven door: Joost van DeGoedeZaak

Ik ben opgelucht. De man die de politiek in Nederland de afgelopen jaren steeds verder naar rechts trok, lijkt ermee te stoppen na de komende verkiezingen. Verstrikt in zijn web van extremisme, racisme en antisemitisme, zat er niets anders op.

In de afgelopen drie jaar voerden we met jou campagne tegen de gevolgen van zijn politiek. Bijvoorbeeld na de overwinning bij de Statenverkiezingen, en toen Brabantse CDA-leden hun partij opriepen niet samen te werken met FvD. Maar vaker nog indirect, door op te komen tegen zijn politiek van angst en haat, en juist te pleiten voor voortvarende klimaatactie, voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid en tegen institutioneel racisme.

Er kan nog van alles gebeuren, en ook zonder Baudet zijn Forum voor Democratie en de PVV nog steeds wat ze zijn. Maar laten we uit het aftreden van Baudet de overtuiging putten dat ons werk helpt, en met extra zelfvertrouwen de redelijke en tolerante stem luider laten klinken.

Dit weekend kreeg ik nog eens de ruimte in twee regionale kranten om ons verhaal uitgebreid met de buitenwereld te delen. En dit is misschien een goed moment om dat interview met je te delen, samen met een overzicht van een aantal van die campagnes die we voeren om de agenda weer progressiever te maken.

Vergis je niet: ook al struikelt Baudet over zijn eigen benen, deze acties, en die van zoveel anderen hebben geholpen de druk te creëren waardoor hij moest opstappen. Maar dit gaat niet alleen over extreemrechtse partijen zelf, maar ook over hoe ver partijen als VVD, CDA en SGP naar rechts opschuiven om stemmen te winnen. Gisteren nog startten we een campagne om levensreddende operaties op de Middellandse Zee niet strafbaar te stellen. CDA en VVD lieten zich verleiden deze motie van Baudet te steunen.

Met de verkiezingen op komst, gaan we voor en met jou aan de slag om de politiek te overtuigen dat het eerlijk, duurzamer en rechtvaardiger moet. Door meer mensen naar de stembus trekken en politieke partijen te confronteren met een burgeragenda.

Het zijn heftige weken, maar als je er goed over nadenkt, gaat er meer goed dan je denkt. In Maastricht en Venlo demonstreren mensen waardig, en zijn het de hooligans en de Pegida-aanhangers die hun ware gezicht laten zien. Zonder bewijs riepen rechtse bloggers om Kauthar Bouchallikhts terugtreden van de GroenLinks kandidatenlijst, maar door samen te laten zien dat we haar steunen in haar strijd voor gelijkwaardigheid, staat ze nu sterker. En Baudet struikelt nu dus wel over zijn openlijke anti-semitisme en boreale fantasieën. Gezellig is het niet, maar wel het knokken waard.

Over vier maanden gaan we naar de stembus. En vanaf nu hebben we de kans om de politieke partijen te laten zien dat er grenzen zijn aan hoever je naar rechts op kunt schuiven. Dat het juist nu tijd is om de redelijke Nederlander weer eens serieus te nemen.

Met strijdbare groet,

Jurjen van DeGoedeZaak

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024