Wij slaan klimaatalarm!

Het Akkoord van Parijs van december 2015 moest het keerpunt zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Ook Nederland sloot zich aan, maar Ruttes neoliberale beleid is ernstig tekortgeschoten. We zijn vijf jaar verder, de klimaatcrisis dendert voort en de politiek treuzelt. Het is overduidelijk dat eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid er niet zomaar komt. Daar moeten we samen voor strijden.

Samen met De Goede Zaak kun jij je stem horen en klimaatrechtvaardigheid de winnaar van deze verkiezingen maken. Doe op zondag 14 maart 2021 mee met ‘het klimaatalarm’, een landelijke klimaatdemonstratie vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen. Laat ook zien: ‘ik kies voor het klimaat’ en roep iedereen om je heen op om ook hun stem uit te brengen voor een klimaatpartij.

Wij slaan klimaatalarm

Als burgers verandering opeisen komt er schot in de zaak. De Goede Zaak heeft daarom met elf maatschappelijke organisaties in De Klimaatcrisis Coalitie de handen ineen geslagen voor een landelijke klimaatdemonstratie. Op zondag 14 maart 2021, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, laten we massaal onze stem horen en maken we klimaatrechtvaardigheid de winnaar van deze verkiezingen!

Vanwege de coronacrisis krijgt de ‘klimaatmars’ deze keer vorm als een ‘klimaatalarm’. Je kunt er op straat, maar ook vanuit huis en online aan meedoen. We organiseren kleine protesten in meer dan dertig steden, we nemen actuele coronamaatregelen in acht en we maken goede afspraken met gemeenten. Er komt dus geen grote mars. Maar er is ook een live-programma dat je via social media kanalen kunt volgen. Om 15.00 laten we dan luid, duidelijk en door het hele land horen wat een overgrote meerderheid van Nederland wil. Want het beleid moet groener, eerlijker en nu!

Aanmelden is in de huidige situatie erg belangrijk. We houden je dan op de hoogte over de plannen, de veiligheid en hoe jij mee kunt helpen om dit de grootste Nederlandse klimaatdemonstratie ooit te maken. Wil jij je schouders te zetten onder de organisatie van een lokaal evenement? Meld je aan als vrijwilliger voor een mars bij jou in de buurt!

Het aanmeldformulier is aan het laden…

Waarom wij ons hard maken voor het klimaat

Het draagvlak voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid wordt steeds breder. Desondanks kiest de overheid keer op keer voor grote vervuilende bedrijven en hun aandeelhouders en niet voor het recht op een leefbaar en veilig leven voor mensen in Nederland en daarbuiten. Of voor het creëren van nieuwe groene banen, of het steunen van kleine ondernemers, jongeren en mensen met een kleine portemonnee. Of dat het gaat om mensen die nu al dagelijks te maken hebben met het schenden van dat recht zoals Inheemse groepen in Azië, boeren in Afrika of de bewoners van de Amazone.

Afgelopen jaren hebben we vanuit DeGoedeZaak steeds opnieuw aangekaart dat grote vervuilers van tafel moeten. De klimaattafels van waar onderhandeld werd voor het Klimaatakkoord van 2019 werden gedomineerd door het bedrijfsleven. Daarmee heeft de regering-Rutte een historische kans laten lopen om ‘Parijs’ om te zetten in concreet, eerlijk en effectief beleid. De Klimaatmars in 2019 was ons antwoord als burgerbeweging: ruim 40.000 mensen die in de stromende regen van zich lieten horen. Die kracht van onderop en de roep om een ander beleid is sindsdien alleen maar sterker geworden: jongeren die staken van school, allerlei lokale klimaatcoalities en grootschalige acties.

We versterken de klimaatbeweging

Nu laten we weer van ons horen. Om de macht en lobby van multinationals verder te breken en verder te bouwen aan een brede burgerbeweging. Want alleen samen krijgen we Nederland op een andere koers. Vanuit DeGoedeZaak zijn we daarom al maanden druk bezig om deze klimaatmars groter, krachtiger en breder gedragen dan ooit te maken. Door het land zijn lokale coalities gevormd met vele honderden vrijwilligers! En met de Klimaatcrisis Coalitie blijven we samenwerken om een echte omslag voor het klimaat te maken. Partners zijn Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. Iedereen is welkom om zich bij de Klimaatcrisis coalitie aan te sluiten!


Foto door SP ( CC BY-NC-ND 2.0 )