Terug naar nieuws

Kick Out Zwarte Piet en DeGoedeZaak lanceren Meldpunt Zwarte Piet

10 november 2022
Geschreven door: Joost van DeGoedeZaak

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) lanceert in samenwerking met stichting DeGoedeZaak het Meldpunt Zwarte Piet. Op dit online platform kunnen mensen melden hoe het er bij gemeentelijke intochten aan toegaat met het gebruik van de racistische karikatuur Zwarte Piet. 

Jerry Afriyie, voorman van Kick Out Zwarte Piet: “Het idee dat Zwarte Piet onaantastbaar is, behoort tot het verleden. Er is veel bereikt en er is alle reden hoopvol te zijn, maar er zijn in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt. In veel gemeenten, steden en dorpen lijkt de tijd stil te staan en wordt Zwarte Piet nog steeds getolereerd of zelfs gevierd. Met het ‘Meldpunt Zwarte Piet’ brengen we in kaart waar de de komende jaren nog acties nodig zijn. Ook zullen we de informatie gebruiken om in kaart te brengen waar ouders en opvoeders inclusieve intochten kunnen bezoeken. We doen een beroep op iedereen om naar Sinterklaasintochten in hun omgeving toe te gaan en melding te maken van de stand van zaken.”

Het Meldpunt Zwarte Piet richt zich specifiek op intochten, omdat die vaak worden gesubsidieerd door de gemeente. “De tijd dat gemeenten hun handen in onschuld kunnen wassen is echt voorbij. Het maatschappelijk bewustzijn over het racisme van Zwarte Piet is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het is te bizar voor woorden dat er nog steeds publiek geld wordt uitgegeven aan dit racistische figuur.” aldus Jelle de Graaf, campaigner bij DeGoedeZaak.

De afgelopen jaren gingen veel Sinterklaasintochten niet door vanwege de coronapandemie. Hierdoor is er geen actueel overzicht van gemeenten waar de racistische karikatuur Zwarte Piet nog steeds bij de Sinterklaasintocht wordt gebruikt. Met het Meldpunt Zwarte Piet wil KOZP zorgen dat dit overzicht er in 2023 wel is. Dat is een belangrijk jaar in de strijd tegen racisme. In 2023 is het 150 jaar geleden is dat tot-slaaf-gemaakten in het Nederlandse koninkrijk eindelijk de vrijheid wonnen. Onlangs kondigde het kabinet aan in dit herdenkingsjaar excuses te gaan maken voor het Nederlandse slavernijverleden.

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024