Terug naar nieuws

Ons klapstoelprotest voor Ter Apel

8 juli 2022
Geschreven door: Joost van DeGoedeZaak

Misschien heb je het voorbij zien komen: in de nacht van 14 op 15 juni zaten wij met de collega’s van DeGoedeZaak en andere strijdlustige activisten voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Overdag waren alle 30 stoelen gevuld! Ook namen meerdere mensen die zelf in actie komen voor mensen op de vlucht, de tijd om hun steun te betuigen. Zo sprak Danai namens Internationale Socialisten over haar ervaring met mensen op de vlucht in Griekenland. En trokken wij de aandacht van de vele voorbijgangers in deze drukke straat in het hartje van Den Haag.

Wij zaten daar niet voor niets. Want in Ter Apel slapen er al maanden lang regelmatig mensen op de vlucht op stoelen. Deze mensen zagen geen andere optie dan hun vertrouwde huis achter te laten, honderden kilometers te reizen, en dan staat er een plastic klapstoel op hun te wachten… Want Ter Apel is op dit moment het enige aanmeldcentrum voor mensen op de vlucht in Nederland. En is bedoeld om hen een veilig, eerste onderdak te geven voor slechts enkele dagen waarna ze overgeplaatst worden naar een AZC. Maar de zaken in Ter Apel zijn zo slecht geregeld, dat deze mensen nachten moeten slapen op stoelen en in tenten, en er op momenten regelmatig niet eens genoeg eten en drinken voor hen is. 

Gelukkig maken steeds meer burgers zich net als wij boos over de verschrikkelijke en inhumane omstandigheden in Ter Apel. En onze actie bleef ook niet onopgemerkt in de Nederlandse media. De term ‘Klapstoelprotest’ kwamen in meerdere nieuwskoppen voorbij:

Klapstoelenprotest tegen situatie in Ter Apel, er is een grens overschredenNPO Radio 1

Slapen op een klapstoel uit solidariteit met de opvangcrisis in Ter Apel, dit is inhumaan – Trouw

‘Klapstoelenprotest’ bij ministerie van Justitie en Veiligheid tegen situatie in Ter Apel – AD

Vijftien mensen op klapstoeljes uit protest om situatie Ter ApelReformatorisch Dagblad

Wij hebben een nacht doorgebracht op klapstoeltjes met een heerlijke warme maaltijd en een berg aan slaapzakken, waarna we weer naar ons veilige huis terugkeerden. Maar de mensen in Ter Apel moeten vaak dagen lang in deze armoedige omstandigheden, en hebben soms niet eens toegang tot water. [1] En dat is geen onmacht van staatssecretaris Van den Burg, maar het resultaat van jarenlang bezuinigingen en onwillig Nederlands asielbeleid. Daarom eisen wij: realiseer nu een extra aanmeldcentrum, en regel structureel voldoende opvangplekken en help gemeentes die dat niet kunnen met facilitatie.

Onze strijd voor een beter Nederlands asielbeleid gaat nog even door. Wil je op de hoogte blijven van deze actie, onderteken dan onze petitie.

Sluit je aan bij onze strijd voor Ter Apel!

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024