Terug naar nieuws

Overhandiging: Op naar een betaalbaar en toegankelijk OV

16 december 2022
Geschreven door: Joost van DeGoedeZaak

Op donderdag 15 december 2022 overhandigden we twee petities aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat [1] [2]. Meteen hierna vond namelijk het commissiedebat Spoor plaats. Kamerlid Bouchallikht (GroenLinks) en een fractiemedewerker van BIJ1 namen de petities in ontvangst, en ook Milieudefensie was aanwezig. De directeur van Reizersvereniging Rover was ironisch genoeg niet aanwezig vanwege treinvertragingen. 

Naar aanleiding van de overhandiging heet Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen ons uitgenodigd om met ze in gesprek te gaan over onze eisen. Onze twee petities zijn samen meer dan 15.000 keer ondertekend en pleiten voor een bevriezing van de NS kaartprijzen in 2023 [1], en – namens belangenbehartiger OhNeeOV – voor een betere en toegankelijke dienstverlening voor mensen met een handicap [2]. 

Deze petities zijn slechts het begin van een brede campagne die we met bongenoten als Milieudefensie en Rover voeren rondom het OV in Nederland. Het OV moet weer écht openbaar worden. We zien hoe kwalijk het is als publieke diensten worden uitgekleed. Daarom gaan we aankomende jaar meer acties voeren om het OV betaalbaar, toegankelijk, eerlijk en bereikbaar te maken; dit kan zo niet langer.

NS-treinen moeten ook echt toegankelijker worden voor mensen met een handicap. Jeanette Chedda, van OhNeeOV: “Discriminatie, want daar praten we over, van gehandicapte mensen is zó genormaliseerd in ons land, dat wij het niet eens meer herkennen als discriminatie.”

 

[1] Hier vind je onze petitie tegen de prijsverhoging van NS-treinkaartjes. 

[2] Dit is de petitie voor een betere en toegankelijke dienstverlening van NS voor mensen met een handicap.

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024