Terug naar nieuws

Tweede Kamer: Nederland uit ECT!

24 juni 2022
Geschreven door: Joanna

Wat een moment! Na maanden campagne voeren tegen het Energy Charter Treaty (ECT), bevestigt een meerderheid in de Tweede Kamer eindelijk wat wij al lange tijd roepen:

“Het moet voor fossiele-energiebedrijven niet langer mogelijk zijn om schadeclaims in te dienen als ze vinden dat hun belangen worden geschaad door het klimaatbeleid.” – Trouw, 23-06-2022

Fossiele giganten zoals RWE en Uniper zouden via het ECT miljarden euro’s van de Nederlandse overheid kunnen eisen, omdat ze na 2030 geen kolen meer mogen stoken in hun kolencentrales. Waanzin! Nu de onomkeerbare gevolgen van de klimaatcrisis in sneltreinvaart op ons afkomen, is het belangrijker dan ooit dat deze miljarden op de juiste plek terecht komen. Niet bij valse oplossingen of fossiele bedrijven, maar bij échte groene antwoorden!

 

Spanje was al langer kritisch op het ECT, en riep onlangs de EU op om uit het verdrag te stappen. Christine Teunissen diende woensdag, namens de Partij voor de Dieren, een motie in die de regering vraagt zich “aan te sluiten bij de oproep van Spanje om in EU-verband uit het Energy Charter Treaty te stappen”. En die oproep is gehoord!

Hier ging een lange burgerstrijd aan vooraf! 11.262 mensen tekenden onze petitie die oproept uit het ECT te stappen. We projecteerden die boodschap op de kolencentrale van Uniper én voerden actie voor de poort van de kolencentrale RWE. Daarnaast stonden we maar liefst twee keer met een fossiele dino bij de Tweede Kamer in Den Haag. Daarbovenop, stuurden we drie weken geleden honderden mails naar Kamerleden voorafgaand aan de hoorzitting over het ECT. Al deze acties hadden één gemeenschappelijke boodschap: het is nu of nooit. Daarnaast richtten wij tijdens deze campagne onze pijlen vooral op D66, de grote twijfelaar in deze kwestie. En zoals we nu kunnen zien, is het hun stem die de motie over de streep heeft getrokken. Zo zien we maar weer: actie voeren werkt écht!

Dit is niet zomaar een overwinning. Want dit betekent een einde aan het Nederlandse lidmaatschap van het verdrag dat vooral de belangen van de grote vervuilers beschermt. Deze overwinning gaat ervoor zorgen dat we in de toekomst niet bij elke klimaatmaatregel een miljardenclaim aan onze broek krijgen van de fossiele industrie. En het verhoogt de druk op de EU en andere lidstaten om ons voorbeeld te volgen en ook uit het ECT te stappen! 

Nu we gezamenlijk hebben afgerekend met het ECT, is nu CETA aan de beurt. Herinner jij je dit handelsverdrag tussen de EU en Canada nog? Na anderhalf jaar radiostilte willen de coalitie én de PvdA nu ineens nog voor de zomer stemmen over goedkeuring van CETA in de Eerste Kamer. Dat moeten we tegengaan. Op de hoogte blijven van onze plannen? Word dan lid van DeGoedeZaak, en volg ons op sociale media!

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024