Terug naar nieuws

Overwinning: Nederland stapt uit Energieverdrag ECT

19 oktober 2022
Geschreven door: Joost van DeGoedeZaak

Nederland stapt uit het Energy Charter Treaty (ECT). Dat heeft Rob Jetten, Minister van Economische Zaken en Klimaat, tijdens een debat aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens Jetten is het aangepaste ECT, waarover de ECT-leden op 22 november zullen stemmen, niet in lijn met de doelstellingen van Parijs. Jetten stapt bij voorkeur met zoveel mogelijk gelijkgezinde landen uit het verdrag.

Dit is een enorme overwinning voor alle activisten, ngo’s, vakbonden, wetenschappers, politici en vele anderen die jarenlang tegen het ECT gestreden hebben. Het verdrag bevat een ISDS-clausule waarmee investeerders staten kunnen aanklagen als beleid hun winsten zou ondermijnen en vormt daarmee een directe bedreiging voor ambitieus klimaatbeleid. Het is mede te danken aan de vele acties, campagnes, beleidsbrieven, gesprekken en andere inspanningen vanuit internationaal samenwerkende organisaties dat het kabinet nu tot hetzelfde inzicht is gekomen. De aangekondigde Nederlandse exit volgt na een soortgelijke aankondiging van Polen en Spanje om uit het ECT te stappen.

Het is nu wachten op debrief van minister Jetten aan de Kamer over de verschillende opties voor Nederland om uit het verdrag te stappen. Samen met de partners uit de Handels Anders coalitie zal DeGoedeZaak de ontwikkelingen nauwlettend volgen. De volgende stap is ervoor te zorgen dat de EU het verdrag niet ratificeert nu Nederland en andere lidstaten eruit stappen. Blijf ons volgen voor de laatste updates!

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024