Terug naar nieuws

Voorkom uitzetting Hayarpi: Uitzetstop voor gewortelde asielkinderen

24 september 2018
Geschreven door: Joanna

Burgerbeweging DeGoedeZaak pleit voor een uitzetstop voor gewortelde asielkinderen als Lili en Howick, tot het kabinet een oplossing gevonden heeft voor dit probleem. Er dient zich alweer een nieuwe casus aan: Hayarpi en haar broertje en zusje dreigen na 9 jaar uitgezet te worden naar het voor hen inmiddels vreemde Armenië. Hayarpi, een actief ChristenUnie-lid dat voor haar partij een jongerenafdeling opzette in Brabant, is weer een pijnlijk voorbeeld van de politieke onwil dit probleem op te lossen: na Lili en Howick heeft het kabinet niets voor de 400 gewortelde kinderen die tussen wal en schip vallen willen doen.

Directeur Jurjen van den Bergh: “De staat laat het hier afweten. Ook deze kinderen zijn hier te lang om ze weg te sturen. Maar na de schok rond Lili en Howick besloot de politiek toch geen structurele oplossing te vinden. Dan oogst je dus weer een individueel geval. En ook weer een groot politiek probleem. Daarom zeggen wij: los het op, en zet tot die tijd niemand uit.”

Overheid steeds in hoger beroep

Het duurde 6 jaar voordat de asielaanvraag van het gezin van Hayarpi behandeld werd. Zes hele jaren. Daarna heeft de rechter tot drie keer toe in het voordeel van het gezin van Hayarpi besloten, waarna de staat telkens in beroep ging. Daarmee heeft de procedure veel te lang geduurd, en zijn de kinderen geworteld. Zoals in veel gevallen is het hier niet de asielzoeker of de advocaat, maar de staat die het proces verlengt.

Van den Bergh: “Dit gezin werd drie keer in het gelijk gesteld, en telkens is het de staat die zich daar niet bij neerlegt. Dus die politiek die de mond vol heeft over kortere procedures moet eens goed naar zichzelf kijken. En wij laten deze kinderen hier niet de dupe van worden.

Politiek probleem

De zaak van Hayarpi raakt het kabinet opnieuw in het hart. Ditmaal is het de partij die binnen de coalitie het hardst knokt voor een fatsoenlijke oplossing, die een actief lid kwijt dreigt te raken. Hayarpi is student econometrie aan de Universiteit van Tilburg. Tijdens het wachten op een verblijfsvergunning ging ze in Nederland naar school, maakte ze vrienden en werd ze actief lid van PerspectieF, de jongerenpartij van de ChristenUnie.

DeGoedeZaak ondersteunt een oproep van Hayarpi aan de politiek. Zelf start de burgerbeweging een brievenactie en er volgen indien nodig solidariteitsacties om het gezin te steunen. Tot er een oplossing komt voor Hayarpi pleit DeGoedeZaak voor een uitzetstop en een definitieve regeling voor de 400 gewortelde kinderen die nu tussen wal en schip vallen.

De brievenactie staat op: https://actie.degoedezaak.org/petitions/harbers-zet-hayarpi-en-gezin-niet-uit

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024