Terug naar nieuws

Zitting gratis anticonceptie: Staat discrimineert

12 juli 2021
Geschreven door: Joost van DeGoedeZaak

Op 6 oktober doet de rechter uitspraak in de rechtszaak voor gratis anticonceptie die vandaag plaatsvond in de Rechtbank Den Haag. De rechtszaak werd tegen de staat aangespannen door organisaties Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak, die meer dan 7.000 mede-eisers achter zich verzamelden. Zij zien de uitspraak met vertrouwen tegemoet.

 

Anticonceptie moet op een non-discriminatoire manier toegankelijk zijn, vinden de organisaties en de mede-eisers. Zij vragen de rechter discriminatie rond anticonceptie op te heffen en zo vrouwen onrecht en financiële ongelijkheid te besparen. Omdat de kosten voor anticonceptie nu grotendeels door vrouwen worden gedragen, werkt dit ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de hand.

“Anticonceptie wordt vrijwel uitsluitend door vrouwen gebruikt. Momenteel betreft dit circa 2,1 miljoen vrouwen versus nagenoeg geen mannen. De financiële lasten van anticonceptie liggen nu vrijwel uitsluitend bij de vrouw. En dat is onrechtmatig, omdat anticonceptie de hele samenleving dient,” aldus de advocaten van advocatenkantoor de Brauw Blackstone Westbroek.

Gratis anticonceptie gaat niet over het basispakket of gezondheidszorg, zoals de Staat stelt, maar is juist een maatschappelijke en sociale kwestie.

“Zwangerschap is geen ziekte, anticonceptie is geen medicijn daartegen,” aldus de advocaten.

Eerder verzamelden de organisaties ruim 55.000 handtekeningen voor een petitie en werd een motie voor gratis anticonceptie door de Tweede Kamer aangenomen. Het demissionaire kabinet besloot echter de aangenomen motie niet uit te voeren, mede omwille van de daarmee gepaarde kosten. Juist daarom willen de organisaties het recht op gratis anticonceptie nu voor eens en altijd via de rechter afdwingen.

Linde Bryk, strategisch juridisch adviseur bij Bureau Clara Wichmann: “Anticonceptie is een fundamenteel reproductief recht. Vergoeding hiervan is te belangrijk om afhankelijk te worden gemaakt van de kleur van een kabinet. Het is tijd voor een structurele oplossing.”

Voorafgaand aan de zitting kwamen veertig mede-eisers samen voor de rechtbank om duidelijk te maken dat anticonceptie geen luxe is, maar een zaak voor iedereen. Met spandoeken, borden en leuzen als “Wat willen we? Gratis anticonceptie! Wanneer willen we dat? Nu!” deelden ze gratis anticonceptie uit aan voorbijgangers.

De rechter doet op 6 oktober uitspraak. Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak zien de uitspraak met vertrouwen tegemoet.

Filter

1 filter actief.

Thema's

Status

© DeGoedeZaak 2024